Het Stadmakerscongres 2023 is voorbij. Graag tot 15 november 2024!

Halprogramma

Foto: Aad Hoogendoorn

Verken interactieve presentaties, blader door vakliteratuur of raadpleeg een dynamische interactieve kaart. De centrale hal van Theater Rotterdam is dé plek om kennis op te doen, contacten te leggen en op een toegankelijke manier de stad mede vorm te geven. Hieronder een overzicht van alle initiatieven die zich in de Centrale hal presenteren.

NADIANENA 

Kom kijken naar de handgetekende kaart van M4H, waarin Nadia Pepels sinds 2021 een gedroomde toekomst van M4H heeft vastgelegd. De kaart startte als een visualisatie van een onderzoek van de Veldacademie naar de onderlinge relaties binnen de wijk en heeft er over de jaren heen nieuwe lagen bij gekregen. Deze zijn tot stand gekomen vanuit gesprekken georganiseerd in samenwerking met het Keilecollectief – waarin met verschillende experts, vakgenoten en bewoners van de wijk mogelijke toekomsten worden verkend binnen verschillende thema’s. Tijdens SMC gaat Nadia graag met jullie in gesprek: hoe willen we wonen en werken in M4H?

Heilige Huisjes Rotterdam 

Maak kennis met Rotterdamse gebedshuizen, 158 in totaal volgens het visiedocument ‘Religieuze Gebouwen Rotterdam’ uit 2020. Weet jij hoe ze heten en waar ze staan?

Terwijl religieuze gemeenschappen veranderen, groeit de behoefte aan sociale, culturele en maatschappelijke ruimte in Rotterdam. Ook commerciële partijen tonen interesse in deze locaties. Heilige Huisjes Rotterdam nodigt stadsmakers uit om mee te praten over de betekenis en toekomst van deze unieke gebouwen.

Deze interventie is een initiatief van Heilige Huisjes Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen Stichting Maatschappelijk Gebruik Kerkgebouwen en de gemeente Rotterdam.

WWF 

Er zijn grote plannen voor klimaatverandering en de toekomstige inrichting van ons land, met keuzes over deltawerken, huisbouw en behoud van natuur en recreatieplekken. De kwaliteit van de leefomgeving lijkt daarbij niet de hoogste prioriteit te hebben. WWF en ARK Rewilding zoeken stadmakers die werken aan de verbetering van de leefomgeving. Ze zoeken naar samenwerkingen om sterker te staan tegenover overheid en bestuur. Ontmoet WWF in de hal van het Stadmakerscongres en ga in gesprek!

EMI op Zuid  

Spelen, bewegen, ontmoeten en klimaatadaptatie op pleinen – kan dat samen? En hoe gaat dat dan samen? EMI Hogeschool onderzoekt samen met de Hanze Hogeschool en tal van partners deze vraag vanuit de pleinen in de wijken. Bekijk een plein door een van de brillen en ga met elkaar in gesprek.

Rotterdams WeerWoord

Rotterdams WeerWoord is een gemeentelijk programma dat samen met Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap Delfland, Waterschap Hollandse Delta en Evides is opgericht. Door klimaatverandering neemt de kans op overlast en schade door hevige neerslag, hitte, droogte en overstromingen toe. Het Rotterdams WeerWoord staat voor: Samen onze stad voorbereiden op een extremer klimaat. Dat houdt in dat we niet alleen, maar voor, met én door de Rotterdammers de stad weerbestendig maken. Ontmoet Rotterdams WeerWoord in de hal van het Stadmakerscongres.

NAi Booksellers Bookshop 

NAi Booksellers staat de gehele dag in de hal met boeken over architectuur, stedenbouw, landschap en design en kunst.  

Toolbox Natuurinclusief Rotterdam

Natuur moet in de stad overal gecombineerd worden met tal van andere functies, en dat is bij ontwikkeling, ontwerp, aanleg en beheer vaak een uitdaging of een ingewikkelde puzzel. Ecologische maatregelen worden nog te vaak versnipperd en onsamenhangend toegepast. Dat moet anders.

Met de Toolbox Natuurinclusief Rotterdam is een integrale, overkoepelende aanpak ontwikkeld waarmee ecologie beter kan worden ingepast in de stad. Rotterdam vertaalt daartoe ecologische kennis in een praktische gereedschapskist die stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers en beheerders in staat stelt om op het juiste schaalniveau de juiste dingen te doen en ecologie in te passen in hun werk.

Denk en werk mee hoe deze integrale aanpak gaat leiden tot een robuuste ecologische structuur in de stad zodat jij een bijdrage kunt leveren aan een rijke, Rotterdamse stadsnatuur.

Drie Finalisten bijeen voor stimuleringsprijs Heembouw

Innovatie, bouw en architectuur. Ze kunnen niet zonder elkaar. De wereld laat het zien. Er zijn slimme, nieuwe en andere denkwijzen nodig om uitdagingen te tackelen. Vrijdag 17 november om 10.30 uur rijkt Heembouw de Ruud van Berkel Award uit aan één van de drie genomineerden. Daarmee wordt de winnaar bekend gemaakt van een van de ingezonden baanbrekende ideeën en uitgesproken ontwerpen voor de ruimte om ons heen, die het verdienen tot realisatie te komen.

Koers op Zuid 2040

Tijdens het SMC 2022 organiseerden het projectteam Koers op Zuid 2040 en De Zwarte Hond een zinderend atelier. Het markeerde de start van een dialoog over een nieuw ruimtelijk toekomstperspectief voor Zuid. We spraken met gebiedspartners, wijkraden, jongeren, kinderen en actieve bewoners op Zuid. De opbrengsten worden op video getoond in de hal. Voor meer informatie en documentatie; kijk op www.rotterdam.nl/koersopzuid

Informatietafel Omgevingswet

Stel hier je vragen en laat je informeren over de Omgevingswet die echt ingaat op 1 januari 2024. Met van 09.00-10.00 uur alles over het Initiatievenloket.

Operator Radio

Operator komt naar het SMC23! Het Rotterdamse online radiostation en cultureel platform programmeerde een 3-uur durende en zal dit streamt dit live vanuit de hal. In een aflevering van de podcast ‘Architecture City’, zal het gaan over Rotterdam als ‘Nationaal Park’; een gekoesterd gemeenschappelijk en natuurlijk domein. Daarnaast wordt, in een aflevering van ‘Culture Radio’, de wooncrisis en nachtcultuur besproken met makers, activisten en ervaringsdeskundigen.